Webinaari on virtuaalinen verkkoseminaari, johon sekä esiintyjät että yleisö osallistuvat omilta päätelaitteiltaan maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Me olemme Truessa järjestäneet ja markkinoineet monia seminaareja, joissa ihmiset kohtaavat fyysisesti. Yleisön pyynnöstä panostamme jatkossa entistä enemmän webinaareihin. Miten hyvä webinaari tehdään ja toteutetaan?

“Kaikki videokoulutukset ovat aivan …stä!” ”En kestä enää niitä webinaareissa huutavia äijiä ja kalkattavia eukkoja, joiden äänestä ei saa selvää ja kuvakin on suttuinen!” ”Pitäisikö näistä webinaarista siis vielä muka maksaakin jotain…?”

– Olemme varmasti kaikki kuulleet, ja monet myös nähneet, huonosti toteutettuja videokoulutuksia ja webinaareja. Webinaarit ovat nyt eräs hypetyksen aihe koulutuspuolella ja se näkyy valitettavasti myös webinaarien laadussa. Osa on aivan upeasti toteutettuja, osaa ei kehtaisi suositella edes pahimmalle viholliselleen, puuskahtaa Sampo Leino MASSIVE Helsinki Oy:stä.

Webinaari – keskity vain olennaiseen

Leino on ollut luennoitsijana useissa koulutustilaisuuksissa, mutta hän on myös videotuotantojen asiantuntija. Webinaareissa yhdistyvät nämä molemmat Leinon intohimot.

– Itse arvostan webinaareja juuri siinä, että voin itse valita mihin aikaan ja missä ympäristössä katson, kuuntelen ja opin uusia asioita. Tapahtui se sitten läppäriltä, tabletista tai älypuhelimesta. Webinaarit ovat usein myös edullisempia kuin perinteiset seminaarit eikä niiden saavuttaminen vaadi jopa tuntien matka-aikaa. Webinaarissa voit myös oppia asioita tehokkaasti hyppäämällä joidenkin asioiden ylitse ja toisaalta keskittyä toisiin kohtiin huolellisemmin. Tarvittaessa saman vaikeamman asian voi käydä läpi niin monta kertaa, että sen lopulta myös ymmärtää, listaa Leino.

Pidä homma yksinkertaisena mutta älä tingi laadusta

Webinaarien eräs kesto-ongelma on se, että ne ovat liian yksinkertaisesti ja huonolla tekniikalla toteutettuja. Toisaalta ne voivat olla pahimmillaan myös ylituotettuja.

– Tee webinaarit yksinkertaisella tekniikalla, mutta varmista, että kaikki toimii: aihe on hyvä, tarinasi on kiinnostava, kuva on kirkas ja äänenlaatu erinomainen. Kouli myös itsestäsi sellainen esiintyjä, joka osaa esiintyä kameralle luontevasti, jatkaa Leino.

Perinteisellä seminaarilla on edelleen paikkansa

Perinteisissä seminaareissa on monia hyviä puolia, joita webinaari ei puolestaan ratkaise.

– Keskustelumahdollisuus ja livetilanteen välitön tunnelma ovat tärkeitä oppimisen kannalta. Kun olet onnistunut raivaamaan kalenteriisi tilaa seminaarikoulutukselle, voit myös keskittyä opiskeltavaan asiaan paremmin ja ilman häiriöitä. Tosin pidempien aikojen varaaminen on usein haasteellista ja webinaarin voit parhaimmillaan katsoa vaikka työmatkoillasi ilman sen suurempaa ajanvaraamista, muistuttaa Leino.

Perinteinen seminaari vs. webinaari – Mikä toimii ja mikä ei?

 • Seminaari
 • + Verkostoituminen on helppoa kasvokkain
 • + Voin esittää kysymykset livenä ja saan vastaukset välittömästi
 • + on tauko tavallisesta työrutiinista
 • + Työpajat ja ryhmätyöt ovat tehokkaita
 • – Mistä löytää aika koulutuksiin?
 • – Kuinka pitkään joudun matkustamaan koulutukseen?

 • Webinaari
 • + Opin missä ja milloin itse haluan
 • + säästän rahaa
 • + säästän aikaa
 • + helppo osallistua omalta päätelaitteelta
 • – joskus laatuongelmia (ääni, kuva, tekniikka)
 • – video on viestintämuotona ymmärretty väärin = tökerö formaatti