iPhone vs. Canon – kännykkä vai järkkäri? Jokin kamera löytyy lähes jokaiselta. Kuinka hyvä kännykkäkamera on suhteessa järjestelmäkameraan henkilökuvauksessa? True testasi ja selvitti asian käytännössä kokeilemalla – ja kännykkäkamera pärjäsi vertailussa yllättävän hyvin.

Testattavat laitteet ovat iPhone 5s:n 8 megapixelin ƒ/2.2 aukolla varustettu kamera sekä Canon 7D -järjestelmäkamera, jossa 18 megapixelin sensori ja kittilinssi Canon EF-S 15-85mm ƒ/3.5-5.6 IS USM. Vertailussamme mukana olevia kuvia ei ole jälkikäsitelty vaan ne julkaistaan tässä artikkelissa siinä muodossa, jossa kamera on ne tallentanut. Kuvat on kuitenkin rajattu ja pienennetty verkkosivulle sopivaan kokoon. Jokaisessa kuvaustilanteessa on ammattivalokuvaajan tavoitteena ollut ottaa mallista mahdollisimman hyvä henkilökuva olosuhteista riippumatta. Kuvaaja on Sampo Leino ja mallina on Geta Viasu-Räisänen MASSIVE Helsinki Oy:stä.

Kuvaus sisätiloissa harkitulla valaistuksella

iPhone 5s

Canon 7D

Lähdetään liikkeelle perustilanteesta, jossa henkilöstä pitäisi saada edustava kuva sisätiloissa, esimerkiksi toimistossa. Kun valojen sijoittelu ja heijastukset ovat kohdallaan, saadaan molemmilla laitteilla otettua aivan käyttökelpoisia kuvia. Henkilön kasvon muodot tulevat kuvissa hyvin esille ja varjot pysyvät pehmeinä.

Kännykän objektiivi on lukittu, joten kuvan rajaus on ollut pakko tehdä digitaalisella zoomauksella. Tämä heikentää kuvanlaatua hieman. Järjestelmäkameran kuva on erittäin tarkka, kännykkäkameran taas pehmeämpi. Molempien kameroiden kuvat ovat hyvin käyttökelpoisia. Kännykkäkuvaa voisi oikein hyvin käyttää somessa esimerkiksi LinkedIn-palvelun profiilikuvana.


Valaistus: Kuvattavan henkilön edessä oikealla on iso valonlähde. Kuvaajan suunnasssa on puolestaan toinen pienempi ja vähempitehoisempi valonlähde. Henkilön taustalla on valkoinen seinä.

Kuvaus sisätiloissa harkitsemattomalla valaistuksella

iPhone 5s

Canon 7D

Edellisessä tilanteessa valaistus oli suunnitelmallista, mutta tällä kertaa kuvat on otettu, kuten ne usein työpaikoilla otetaan: kiireellä ja harkitsematta missä päin toimistoa tahansa.

Henkilön kasvoilla on useista suunnista tulevia teräviä varjoja, jotka syntyvät satunnaisesti katossa olevien loisteputkien valosta. Kännykällä kuvatessa kuva ”palaa puhki”, muttan kuvan laatua on samalla myös hyvin vaikea hallita vähäisen valon vuoksi. Järjestelmäkamera pärjää huonossa valaistukessa hieman paremmin, mutta kummankaan kameran kuva ei tee oikeutta henkilölle eikä anna ammattimaista vaikutelmaa myöskään kuvaajasta.


Valaistus: Henkilön valaisee toimiston katossa olevat loisteputket. Henkilön taustalla on valkoinen seinä.

Kuvaaminen ulkona harkitsemattomalla valaistuksella

iPhone 5s

Canon 7D

”Ulkona paistaa aurinko – mennään ottamaan kuva susta tonne puistoon. Ulkokuvauksissa ei kukaan voi epäonnistua…!” Niinhän sitä luulisi, mutta esimerkkikuvamme kertovat toista. Auringonvalo on voimakas seuralainen, joka toisaalta valaisee, mutta tuottaa myös näkyviä varjoja.

Henkilön kasvon muodot nousevat kyllä esille, mutta terävät varjot korostuvat kasvoilla ikävästi. Valoisan puolen ja varjoisan puolen välinen ero on kuvissa liian vahva, ja henkilön silmät jäävät pimentoon. Edustavassa kuvassa henkilö pitäisi saada irtoamaan kuvan taustasta. Järjestelmäkameran matala syväterävyys auttaa kohteen taustasta irrottamisessa, kun taas kännykkäkuvassa myös taustalla näkyvä katu näkyy melko tarkkana.


Valaistus: Aurinko paistaa pilvettömänä päivänä henkilön vasemmalta puolelta suoraan hänen kasvoilleeen.

Kuvaaminen ulkona harkitulla valaistuksella

iPhone 5s

Canon 7D

Kun henkilöä ei altisteta suinpäin suoralle auringonpaisteelle, saadaan ulkokuvista onnistuneempia. Silmiään siristelevä ihminen ei esimerkiksi ole kovin edustava näky, mutta suora auringonvalo saa meistä jokaisen siristelemään.

Auringonvalo ei osu suoraan henkilön kasvoille vaan heijastuu edessä ja alla olevasta katukivetyksestä, jolloin kuvien varjon ja valoisuuden tasapaino on hyvä. Varjojakin on, mutta edellisestä esimerkistä poiketen ne ovat nyt pehmeitä. Kännykkäkamerankin kuva on selvästi edellistä parempi, mutta kuvan tausta on edelleen liian tarkka. Se vie huomiota pois henkilöstä, jonka on kuitenkin tarkoitus olla kuvan keskipiste.


Valaistus: Henkilö on rakennuksen varjossa. Auringon paiste heijastuu henkilön edessä olevasta katukivetyksestä.

Lopputiivistelmä: Valaistus kuntoon, niin saat parempia kuvia kaikilla kameroilla

Edustava henkilökuva nostaa esille henkilön positiiviiset piirteet. Väärästä suunnasta tuleva liika valo taas pilaa kuvan helposti. Ulkona kuvatessa auringon valoa on syytä käyttää vain heijastettuna. Heijastimena voi toimia vaikka rakennuksen seinä, iso paperiarkki, pala styroksia tai kuvaukseen varta vasten tarkoitettu heijastin. Sisällä kuvatessa kannattaa valonlähteeksi valita vaikka iso ikkuna.

Kameran sijaan onnistuneen ja edustavan henkilökuvan kaikista tärkein tekijä on hyvä ja harkittu valaistus. Myös kännykällä voi ottaa aivan päteviä potretteja, kunhan muut kuvausolosuhteet ovat kohdallaan. Järjestelmäkamera antaa joustoa valovoiman, rajauksen ja syvyystarkennuksen kanssa.

Huonosti suunniteltua kuvaa ei kuitenkaan pelasta kalliitkaan vehkeet.