Hyvä yritysvideo on tehokas ja tyylikäs tapa kertoa tarina, jonka asiakkaasi huomaavat. Tämän ovat huomanneet pomommekin: yhä useampi meistä joutuu tekemisiin videoiden kanssa työssään, halusimme sitä tai emme. Jos arvelet, ettei sinulla ole vielä riittävää video-osaamista, käy alla oleva tsekkauslista läpi ajatuksella.

Yhä suurempi osa videoista toteutetaan organisaatioissa aivan omin voimin. Tämä ei ole mikään ihme, sillä laadukas tekniikka ei nykyään paljoa maksa. Loistavaa kuvaa saa aikaan melkein kaikilla uudemmilla kännykkäkameroilla ja äänenlaatuakin voi parantaa erillisillä mikrofoneilla. Videoiden suunnittelu, toteutus ja jakelu alkavat olla tekstinkäsittelyn tapainen osa markkinointiviestinnän ammattilaisen – ja oikeastaan melkein jokaisen toimistotyöläisen – arkea. Siksi videokoulutus on eräs jatkuvasti kasvava toimiala.

Videokoulutus: Viisi viivaa videoista

Ennen kuin edes kosketkaan videokameraan, olisi sinun kuitenkin syytä selvittää, mitä videoviestinnällä tai -markkinoinnilla tavoittelet. Siis ihan oikeasti. Esitä itsellesi ainakin seuraavat kysymykset ja etsi niihin vastaukset:

Keitä minun asiakkaani ja yleisöni ovat? Yritänkö hurmata videoillani koko maailman vai ainoastaan ne henkilöt, jotka ovat oikeasti tärkeitä toimintamme kannalta?

Missä some- ja sisältöpalveluissa & kanavissa minun asiakkaani ja yleisöni ovat? Minkä välineen kautta tavoitan heidät parhaiten?

Mistä asioista asiakkaani ja yleisöni ovat kiinnostuneita? Kaikki aiheet eivät kiinnosta kaikkia, joten olisiko syytä tehdä eri yleisöille erilaisia videoita?

Kuinka voin palvella asiakkaitani ja yleisöäni videon avulla? Mitä hyötyä videostani on sen katselijalle? Hyötyä vai hupia – vai molempia?

Onko video juuri se oikea tapa tavoittaa asiakkaani? Vai toimivatko muut välineet / kanavat ehkä paremmin minun asiakkaideni kanssa? Olisiko video kuitenkin hyvä lisäkanava, jolla tavoittaisin paremmin esim. nuorison?

Kun sinulla on nuo viisi pointtia hallussa, voit suunnitella ja toteuttaa sellaisia videoita, joista on organisaatiollesi oikeaa hyötyä. Ja pomokin on tyytyväinen.

Omin käsin onneen?

– Markkinointiviestinnän ammattilaisen päivät ovat jo nyt niin täynnä erilaisia työtehtäviä, että yhtään turhaa lisäduunia ei kukaan halua niskoilleen. Hyvin suunniteltu on kuitenkin jo puoliksi tehty. Videoiden kohdalla tämä pitää erityisen hyvin paikkansa, toteaa erityisesti videoiden äänipuoleen perehtynyt Anton Valle MASSIVE Helsinki Oy:stä.

– Jos niskaasi on kasattu paineita videoiden tekemisestä, niin ota suunnittelu, tekniikka ja jakelu itse haltuusi. Alkuun pääset kyllä hyvin helposti erilaisilla ilmaistyökaluilla. Ruokahalun ja tarpeiden kasvaessa löytyy myös runsaasti erilaisia ammattilaistyökaluja. Niidenkään hinnat eivät yleensä ole kohtuuttomia eikä opettelu ole ylivoimaista, muistuttaa Valle.